lördag 28 mars 2009

Nya fyrverkeriregler: ”ett slag i luften”

Efter många klagomål och problem med fyrverkerier så är trycket hårt på politiker och en regeländring är på gång i Huddinge. Det ska krävas tillstånd att avfyra fyrverkerier, ett tillstånd som är väldigt likt det som redan finns.
– Ett slag i luften, säger handläggaren i ärendet Per-Erik Björkman.

300 personer skadas allvarligt varje år och hundar och andra djur får men för livet av raketer och smällare som hanteras oförsiktigt. Detta skall nu regleras med ett förslag som kräver tillstånd för fyrverkerier. Tillståndsplikt är vad handläggaren i ärendet, Per-Erik Björkman, kallar tillägget. Men enligt svensk lag måste man redan ha tillstånd för att använda fyrverkerier om det finns risk för att skador eller andra olägenheter.
– Polisen ska nu neka tillstånd under de här omständigheterna. Men det är inte säkert att det kommer få folk att söka tillstånd vilket gör att det blir ett slag i luften, förklarar han.
Peter som säljer fyrverkerier året om tror inte detta kommer få någon större effekt.
– Vi kräver tillstånd för de fyrverkerier som man behöver tillstånd för att köpa. Mindre raketer krävs det däremot inte tillstånd för att köpa.
Inte heller med den nya regeln kommer det att krävas tillstånd för att köpa mindre fyrverkerier vilket Peter menar kommer att göra regeln verkningslös.

Curt Fredriksson (fp) som ligger bakom många förslag om fyrverkeribegränsning runt om i Stockholm ser positivt på ändringen. Detta trots att hans egna förslag om ett mer omfattande förbud avslås.
– Jag bryr mig inte om att mitt förslag avslås. Det är positivt att det blir en reglering som förhoppningsvis hjälper mot det ofta okontrollerade fyrverkerismällandet.
Att lagen skulle bli verkningslös tror han inte utan hänvisar till förbudet med smällare som infördes för några år sedan och fortsätter.
– Min förhoppning är att privatpersoner nu kommer att söka tillstånd innan de smäller av sina fyrverkerier.
Att denna nya regel ska äventyra fyrverkerierna på nyårsafton behöver man inte oroa sig för. Det finns ett undantag som tillåter att man skjuter iväg sina raketer utan tillstånd mellan tre på eftermiddagen och tre på natten på valborgsmässoafton, påskafton och nyårsafton.

Christopher Gimling Shaftoe 2008-09-17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar