lördag 28 mars 2009

Papperslöse Biterman sanerade asbest utan skydd

Biterman Garay arbetade under hösten 2007 tillsammans med sin bror och fyra andra papperslösa med att skära bort asbest på Svenska bostäders ombyggnation av Vällingby centrum. De hade ingen skyddsutrustning eller rättigheter och fick inte ut den lön de blivit lovade, facket blev räddningen.
– Det finns många andra som utnyttjas i Sverige, säger Biterman Garay.

Jag träffar Biterman i hans lägenhet där han bor i andrahand med sin fru hennes son och deras gemensamma dotter. För Biterman har livet förändrats till det positivare. Han har fått uppehållstillstånd, en heltidstjänst med schyssta villkor och om en vecka anländer hans bror Roberto som arbetade med honom med asbestsaneringen i Vällingby centrum.

Det var i maj 2006 som han kom i kontakt med Timo som drev rivningsfirman GTAB (Gustavo Timo AB). Jobbet fick han med hjälp av brodern Roberto som redan arbetade där. Under den här var Biterman papperslös och saknade uppehållstillstånd i Sverige. Arbetet hos Timo var hårt och ojämlikt. Han fick inte någon semester ersättning och anklagades av Timo för att ha stulit arbetsmaskiner från företaget under en period då han inte arbetade.
– Timo hotade mig med att ringa migrationsverket men jag sa att då skulle de få reda på att jag arbetat olagligt för Timo, berättar han.

GTAB fick under hösten 2007 dubbla uppdrag, istället för att tacka nej till det ena valde Timo att låta sina anställda dubbelarbeta. Bröderna och fyra andra bolivianer arbetade på dagtid i Högdalen, på kvällarna kördes de till Vällingby för att arbeta med rivningsarbete. Uppdraget i Vällingby hade Gustavo Timo AB fått från företaget Carl Byggare, en underentreprenör till kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder.

Sanerade asbest

Med knivar och utan någon som helst skyddsutrustning skar de sex bolivianerna bort det de senare skulle få veta var asbest. För att hantera det numera totalförbjudna cancerframkallande materialet asbest krävs både utbildning och skyddsutrustning. Något som saknades. När en svensk rörmokare varnade dem för att det var farligt och berättade att det var asbest blev Biterman oroligt
– Jag sa till Timo att jag inte vill jobba med asbest, att jag behöver ansiktsmask, men jag fick ingenting. Timo sa att vill du inte jobba så ska jag sparka dig. Vad skulle jag göra jag måste jobba, berättar Biterman.

Dagarna började sju på morgonen ute i Högdalen, först runt midnatt fick de sluta arbeta och när Biterman kom hem duschade och schamponerade han sig noggrant flera gånger. Ändå drabbades han av en klåda som fortfarande besvärar honom. Den enda rast han fick räckte till att köpa en hamburgare eller annan mat som han åt med asbesten runt omkring sig, något fikarum var det inte tal om.

Tiden var väldigt tung och när Biterman berättar om det kommer ett mörker över hans ansikte. Leendet han haft när han hjälpt tio månader gamla dotter försöka gå är som bortblåst och hans fru Sofia förklarar.
– Han har mått väldigt dåligt, han har inte ens velat säga allt om hur han mår till mig, förklarar hon.

Vändning

Vändningen kom när Biterman hade fått sitt uppehållstillstånd. Timo meddelade i januari 2008 att bröderna nu skulle få arbeta mycket mindre, det var tal om varannan vecka utan några garantier. Sofia ringde då facket som både Roberto och Biterman varit med i sedan de sökt uppehållstillstånd första gången. Efter det samtalet började det hända saker, facket satte press på arbetsgivaren i Högdalen, Jörgensens Rör och ordnade så att bröderna fick en provanställning där.
– Det blev bättre där, vi fick betalda arbetskläder och bra villkor. Men Timo var kvar på arbetsplatsen och styrde och ställde. Sedan efter fyra månader så fick vi höra att vi inte skulle få arbeta kvar, trots att vi bara veckan innan fått höra att det fanns jobb, berättar han.

Under våren 2008 hade SVT-journalisten Stina Blomgren arbetat med att avslöja härvan. Det blev ett krismöte med facket, Projektbyrån som anlitats av Svenska bostäder för att organisera bygget, underentreprenören Carl Byggare och bröderna Garay. Även Timo kallades till mötena men vid det laget hade han sålt sin firma och försvunnit. GTAB gick snart i konkurs och bröderna kunde få ut 39 000 kronor var för förlorad arbetsinkomst. Även Jörgensens Rör betalade ut en mindre summa pengar.

Nu har Biterman en fast anställning med bra villkor och om en vecka ska brodern Roberto komma tillbaka efter att fått återvända till Boliva. Även Roberto har fått uppehållstillstånd och har arbete på samma firma som Biterman. Det ser bättre ut nu för familjen Garay men liknande saker förekommer runt om i Sverige.

– Jag vill att alla som arbetar på byggen är vaksamma för sådant som händer. De kan se så att det inte är någon som utsätts för liknande saker. Ingen ska behöva ha det så här, säger Biterman innan jag går.

Christopher Gimling Shaftoe 2009-02-02



Fakta asbest:
Asbest är ett byggmaterial som tidigare var vanligt som värmeisolering. Sedan 1982 är asbest totalförbjudet i Sverige men kan fortfarande förekomma i byggnader uppförda före 1977. Hos arbetsmiljöverket finns en rad regleringar för hantering av asbest. Bland annat är det hårda krav på vilken skyddsutrustning som ska användas. Enligt socialstyrelsens cancerregister avlider fortfarande ungefär 100 personer årligen av cancer orsakad av asbestexponering.
Källa: Arbetsmiljöverket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar