fredag 27 mars 2009

JMK-salen, en temperatur för alla?

Många elever har under årens lopp klagat på att huvudplatsen för vår undervisning, JMK-salen, är för kall. Detta har nu undersökts och vi kan presentera en guide för var man ska sitta beroende på vem man är och vilka kläder man har.

Kylan i salen härstammar från de två hörnen längst bak i salen. Det bortre hörnet, sett från kafeterian, är det kallaste och har en snittemperatur på 20°C. Det närmre hörnet är något varmare, de har dock gemensamt att det drar något fruktansvärt vid båda vilket gör att det känns kallare. Ett ständigt susande kan även det bidra till en olustig upplevelse. Det bortre hörnet har även dålig belysning vilket beror på att tre av fyra lampor är släckta. Temperaturen stiger snabbt när man flyttar i sidled inåt och bara tre platser in på den bakersta raden var det hela tolv procent varmare än vid kanten. I mitten av salen är det ungefär 21°C vilket förvånansvärt nog är samma temperatur som vid det närmsta övre hörnet. I mitten av salen drar det dock inte och bidrar till en högre upplevd temperatur. Vår vaktmästare, Roland Carlsson, berättar att det pågår en diskussion med Vasakronan som har hand om våra lokaler och att om det blir ett problem så kan de komma förbi och göra några mätningar.
- Men ligger det runt 20-21 så gör de inte mycket åt det hela.

Var ska man då sitta? Det beror helt på dagsformen.

Den frusne bör definitivt sitta i mitten på den bakersta raden. Här är belysningen bra och temperaturen ligger på behagliga 22,5°C. Här hamnar du dock långt ifrån tavlan så hökögon eller kikare är ett måste.

Är man inte frusen men mån om perfekt belysning och bra sikt är det bäst att sitta på andra raden strax till höger, här är temperaturen 21°C men det drar inte, så en normal inomhus klädsel bör räcka. Belysningen är optimal med hela sju fungerande lampor som lyser upp dina anteckningar.

Den person som lätt drabbas av svettningar vid nervösa situationer som föreläsningar kan med fördel sitta uppe i ett av hörnen. Om man dessutom av något skäl känner obehag vid exponering är det mörka bortre hörnet perfekt, här varken syns eller hörs du. Det kalla suset både kyler ner svettiga armhålor och gör att en kurrande mage inte hörs. Har man haft en sen kväll med ett stort intag av jästa drycker vill jag lova att den behagliga brisen sveper undan en stor del av din ångest och distribuerar din doft så att alla kan ta del av de spritångor du utsöndrar.

Denna guide kan dock visa sig vara inaktuell när den publiceras eftersom det ibland händer att belysning åtgärdas, något Roland Carlsson lovade skulle ske. Ett tips är att använda kunskapen kring temperatur som läsaren nu har och kombinera det med att se vilka lampor som lyser för stunden och välja sin plats efter detta.

Christopher Gimling Shaftoe 2007-1007

Fakta
Rekommenderad rumstemperatur är 21°C och bör inte överstiga 22°C för att inte luftkvaliteten ska försämras eller understiga 20°C. Ansvariga för inomhusmiljön på JMK är Vasakronan och om man har några synpunkter kan man vända sig till vaktmästeriet eller direkt till dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar